• Het wijze lichaam

    “Responsibility to self simply means to acknowledge inner truth – our imperfections and our power and beauty” (John Pierrakos)

Chronische stress


“Druk, druk, druk
Mijn Agenda is een eigen leven gaan leiden”
LOESJE

Opgebouwde stress
Als stress zich opbouwt, ontstaan er symptomen zoals piekeren, geen ruimte meer voelen, geen zin meer in contact, minder genieten, sneller geïrriteerd zijn, een opgejaagd gevoel en spanning die zich in het lichaam vastzet. Deze symptomen negeren en alsmaar door blijven gaan zonder aandacht en tijd voor jezelf te nemen, kan leiden tot een situatie van chronische stress waarbij je steeds verder uit balans raakt.

Chronische stress heeft invloed op je lichamelijk en mentaal functioneren
Stress activeert ons autonome zenuwstelsel en heeft een ontregelend effect op onze gezondheid. Het is een ingewikkeld lichamelijk proces waarbij stresshormonen zoals adrenaline, noradrenaline en cortisol continue worden aangemaakt en lang in het lichaam blijven als er onvoldoende ontspanning is. Hierdoor blijft het lichaam in een staat van (op-)gejaagdheid met op termijn negatieve ziekmakende effecten.

Stressgevoeligheid
Voorbeelden van eigenschappen die kwetsbaar maken zijn: een perfectionistische instelling, prestatiegerichtheid, een sterk verantwoordelijkheidsgevoel, niet ‘niets’ kunnen doen, veel van jezelf moeten, streven naar erkenning of waardering, zoeken naar bevestiging, moeite met grenzen aangeven, moeilijk steun kunnen vragen, het gevoel onvoldoende invloed te hebben op je eigen leven. Ook oude patronen, trauma en onderliggende angst leiden tot stress.

Aanpak bij ‘Het Wijze Lichaam’: stress therapie Amsterdam
Het intakegesprek is een eerste stap naar herstel van balans en veerkracht.  Je inventariseert je symptomen, gebeurtenissen, stressoren en wat je hierin beroert, en hoe je met jezelf en je (veranderende) omgeving om bent gegaan. We onderzoeken of er innerlijke conflicten zijn die tot stress leiden evenals eigenschappen die gevoelig maken voor stress.

Afhankelijk hiervan wordt een ingang gekozen voor het traject. Dat kan een ingang zijn die op ACT is georiënteerd waarvan mindfulness deel uitmaakt, een meer lichaamsgerichte insteek of gesprekstherapie waarbij het lichaam wordt betrokken. Aspecten zijn: leren herkennen en loskomen van negatieve of zelfsaboterende gedachten, inzicht in verborgen patronen en conflicten, lichaamssignalen begrijpen als sleutel tot stress regulatie en energie- (zelf-) management.

Liever een mindfulnesstraining in groepsverband gericht op stress-reductie? Dit hoort eveneens tot de mogelijkheden. Meer weten? www.mindfulness-en-meer.nl Bel gerust voor een afspraak 06-13453055, of stuur een e-mail

Hanneke van der Aalst

Over mijzelf:
met mensen werken aan hun ontwikkeling, dat is wat ik het liefste doe. Ik ben nieuwsgierig naar de vraag ‘waarom doen mensen wat ze doen, in het licht van wat zij denken en voelen en de idealen die ze koesteren, en hoe vrij zijn mensen hierin’. Het inspireert mij om positieve kracht aan te spreken zodat dit omgezet kan worden in het realiseren van dromen en verlangens.

Ik ben lid van NVPA en SBLP
(lees meer over mij >>)
Hanneke van der Aalst - lid NVPA

Hanneke van der Aalst - lid SBLP